• 08 Sep 2014

De Skate-Plate weer een innovatie van Free-skate.

Vanaf seizoen 2014/2015 zijn allen Free-skates uitgerust met een zogenaamde Skate-Plate. Uit testen die tot doel hadden het schaatsen op Free-skates te optimaliseren bleek dat verbetering van drukpunten de schaatskarakteristieken verder geoptimaliseerd zouden kunnen worden.

De Skate-Plate heeft niet alleen een wat grotere hielsprong, maar ook een lichte teensprong. Hiermee wordt de natuurlijke vorm van de voet en de schoen beter gevolgd waardoor niet alleen de sturing makkelijker wordt, maar ook de afzet verbetert. Hiermee wordt het schaatsen op Free-skates naar een nieuw niveau getild. Beter schaatsen met meer plezier op Free-skates.

Een echte Innovatie?

Eigenlijk is het opmerkelijk dat dit nu naar voren komt, in een tak van sport die al eeuwen wordt bedreven. En een sport waarin ook al eeuwen is gesleuteld aan verbetering van de schaats. Nog steeds lijkt het wiel in de schaatssport elke keer opnieuw te worden uitgevonden. We herinneren ons nog goed de introductie van de klapschaats. Na jaren van wetenschappelijk onderzoek en uitbreide testen in de praktijk. bleek de klapschaats het moderne schaatsen naar een nieuw, spectaculair niveau te tillen.

Opmerkelijk was hierbij echter dat het al een uitvinding was die in 1894 al gepatenteerd was door de Duitse ingenieur Karl Hannes. Een uitvinding de gewoon “vergeten” was.

Schaatsen met een Skate-Plate, of althans schaatsen met een hiel- en teensprong, waren er honderd jaar geleden ook al. In de periode dat bijna elk dorp en elke stad in Nederland, nog zijn eigen schaatsenmaker had, probeerden die schaatsenmakers allemaal ook “betere” schaatsen te maken. En ook hier zijn er talloze voorbeelden te vinden van houten schaatsen die dezelfde concave vorm hadden als onze “innovatieve” Free-skate. Net als de klapschaats blijkt de Skate-Plate eigenlijk een “vergeten” innovatie te zijn. Dat is nu dus weer rechtgezet.